Artikelserie om hudplejens A,B,C – Dette er første artikel og udgør hudplejens A.
Der findes en del hudpleje derude, som påstår at hjælpe med at bekæmpe rynker, akne og urenheder men som ikke er helt bevist til faktisk at virke. Efter denne artikel, skal du ikke længere lede og forsøge at finde rundt i denne jungle af hudpleje som ikke virker. Denne artikel vil nemlig gøre dig klogere på hvordan vidunderingrediensen A vitamin virker og derefter hvordan vi inkorporer den i vores hudplejerutine.
A vitamin er gennem mange år testet og godkendt at hudlæger til at have en virkende effekt på huden ved at øge celleomsætningen. A vitamin er en aktiv ingrediens og er også kendt som Retinol, retinoid eller retin-A. Dette vitamin forekommer også helt naturligt i kroppen og er kendt som øjets, hudens og slimhindernes vitamin samt er det kend for at være et anti-infektions-vitamin, fordi det har betydning for et velfungerende mørkesyn og opretholdelse af sundt væv.
Men hvordan virker retinol?
Vores hud regenerer og skiller sig af med døde hudceller hver 30. dag, så cirka en gang om måneden. Men når vi benytter os af retinol øges det til at være hver 14-21 dag og dermed skiller vi os hurtigere af med det øverste lag af hudceller og lader de nye og friske hudceller komme til overfladen, som giver et glat, ’glowy’ og lækkert look i huden.
Hvad hjælper retinol til?
A-vitamin hjælper altså med at formindske olieproduktionen og inflammation i huden, det hjælper til at dræber bakterien p. acnes, som er grunden til at vi får urenheder og akne. Det mindsker store pore, solskader og pigmentering, udglatter tekstur i huden samt fine linjer og rynker. Alt dette kan én ingrediens altså gøre for huden.
Hvorfor findes der flere navne for retinol?
Der findes som nævnt flere navne for dette A-vitamin. Hvorfor hører vi betegnelserne retinol, retinoid og retin-A og er de ens?
A-vitamin, som også er kaldet retinoid, er en familie af ingredienser som inkluderer retin-A og retinol. Lad os gå igennem dem enkeltvis:
Retin-A inkluderer navnene retinsyre og tretinoin. Retinsyren er den faktiske aktive ingrediens som får alt magien til at ske under huden. Den ’rene’ form kan kun købes, hvis den er på recept fra din hudlæge og er dermed ikke tilgængelig for os alle, fordi det altså er den stærkeste og mest kraftige form af retinoider (A-vitamin). Det vil sige at når vi bruger retinsyre, behøver det ikke at nedbrydes af enzymerne i huden for at virke, det virker altså direkte og stimulerer celleomsætningen med det samme. Nu tænker du helt sikkert, ”lad mig endelig få fat i den stærkeste af disse cremer”, men det er her enormt vigtigt at tage sin egen hud i betragtning, fordi du har ikke nødvendigvis brug for denne kraftige form, for at se gode resultater på din hud.
Dette bringer os til Retinol. Retinol kan købes af alle og er meget mere blid for huden og der er dermed mange færre bivirkninger, samtidig med at du får den gode virkning altså en win-win! Retinol omdannes i huden af hudens enzymer til retinsyre og denne proces tager omkring to uger. Derfor er det også vigtigt at være tålmodig og konsekvent i mindst 2-3 måneder i sit brug af retinol-produkter, for at se resultater.
Nu når vi ved hvad retinol faktisk er og hvordan det virker, er næste step at finde ud af hvornår vi faktisk inkorporer den i vores hudrutine!
Hvornår skal man begynde at bruge retinol?
Mange dermatologer vil anbefale at starte med at benytte sig af et retinol-produkt når du er starten af 20’erne til midten-slutningen af 20’erne, da det er i denne alder vores celleomsætning langsomt begynder at aftage, med en lille procentdel hvert år. Og hvis du er over 20’erne, så frygt dog ikke! Retinol er stadig produktet for dig og du vil stadig kunne se flotte resultater ved brug.
Det kan derudover også hjælpe yngre med hudproblemer som akne, stædige hudorme og bumser.
Men hvordan bruger man retinol?
Retinol er som nævnt en af de lidt mere kraftige aktive ingredienser og kan derfor have en tendens til at irritere og udtørre huden hvis vi bruger den for meget og for ofte. Retinol skal kun benyttes om natten og det er altid vigtigt at beskytte og bruge solcreme i dagtimerne, da retinol øger hudens sensitivitet overfor solens stråler.
Retinol påføres efter du har vasket dit ansigt og ansigtet er HELT tørt, da påføring på våd hud kan øge risikoen for at huden bliver irriteret. Herefter tilføjes 2-4 dråber på fingrene, som masseres og fordeles godt rundt i hele ansigtet. Til sidst er det vigtigt at lukke af med en fugtgivende creme, for at forebygge og undgå at huden bliver irriteret og skaller. Til at begynde med, er det en god ide at starte med at vænne huden til produktet ved at bruge det få gange om ugen og herefter langsomt øge det til flere og flere dage på ugen.
5 gode tips til brug af retinol:
Hvis du har sensitiv hud eller oplever at din hud bliver irriteret, begynder at skalle eller blive tør efter brug af retinol, så læs med her:
Tip 1: Påfør din fugtighedscreme inden du påfører retinolen og lad den tørre og trænge ind i huden i 10-30 min. Påfør herefter retinol og afslut med fugtighedscreme igen. Denne metode kalder vi sandwich-metoden.
Tip 2: Bland din fugtighedscreme i hånden med 2-4 dråber retinol og påfør samlet i ansigtet.
Tip 3: Lad der gå flere dages pause imellem du bruger retinol og opbyg din tolerance langsomt igen over flere uger.
Tip 4: Brug ALTID solcreme med MINDST faktor 30 om dagen når du bruger retinol
Tip 5: Ekstra info: brug ikke A-vitamin/retinol produkter hvis du er gravid eller ammende